Polacy Szwajcaria
Polacy SzwajcariaNatalia & Paweł
A

AnonimOgólne

11 godz. temu

Życie w Szwajcarii?

Cześć, będę Wdzięczna jeśli poświęcisz chwilę by przeczytać ten post. Szukamy swojego miejsca na ziemi. Myślimy i Szwajcarii, mamy 30 lat ❤️ Mam ostatnio takie poczucie, że razem z mężem trochę utknęliśmy w martwym punkcie.Niby mamy wszystko, co najważniejsze: siebie, małe dziecko, psa, stabilne życie. A jednak brakuje nam czegoś, o czym coraz częściej myślimy. Chcielibyśmy po prostu mieć swoje miejsce na ziemi. Marzy nam się życie bliżej natury, w spokojnym miejscu, gdzie można pracować, żyć bez ciągłego pędu i z czasem mieć własny dom i kawałek przestrzeni dla siebie. Obecnie mieszkamy w Holandii. Ja przez 2,5 roku pracowałam zdalnie dla holenderskiej firmy, a teraz jestem w domu z naszym małym dzieckiem. Z wykształcenia jestem prawnikiem i anglistką. Mąż jest elektromechanikiem i ma doświadczenie w swoim fachu. Do Polski nie chcemy wracać (długa historia), ale mamy tam mieszkanie na własność bez kredytu. Myślimy o przeprowadzce za około 1,5 roku. Najbardziej bierzemy pod uwagę Szwajcarię. Wydaje nam się, że moglibyśmy tam znaleźć to, czego szukamy, ale kompletnie nie wiemy, od czego zacząć. Niemieckiego jesteśmy gotowi nauczyć się od podstaw. Mamy na to trochę czasu. Oboje chcemy pracować. Ja naprawdę nie boję się pracy ani zaczynania od zera, jeśli będzie taka potrzeba. Mąż ma konkretny zawód i umiejętności, więc mam nadzieję, że dla niego znalezienie pracy będzie trochę łatwiejsze. Jeśli ktoś z Was przeprowadzał się do Szwajcarii z rodziną i zaczynał tam wszystko od nowa, bardzo chętnie posłuchamy. Jak wyglądało znalezienie pracy i mieszkania? Gdzie warto zamieszkać? Które regiony polecacie, jeśli zależy nam na naturze i spokojnym życiu, ale jednocześnie na możliwościach pracy? Będę bardzo wdzięczna za każdą szczerą radę i doświadczenie.

← Wróć na forum

Inne posty — Ogólne